Traditionele chape

traditionele chape Een traditionele chape bestaat uit een mengeling van zand en cement. Chape is de eigenlijke drager van uw vloerafwerking. Vloerafwerkingen zoals tegels, parket, laminaat, linoleum en vast tapijt worden pas geplaatst nadat de eind-chape is uitgedroogd.

De droogtijd van een traditionele chape is bij optimale omstandigheden, oostenwind en 20° C, één week per centimeter dikte. Aangezien die perfecte omstandigheden in België zelden of nooit voorkomen, mag je al snel 10 dagen droogtijd rekenen per centimeter chape. Wanneer de chape dikker is dan 8 cm, moet je zelfs al twee weken per centimeter chape rekenen. 

Het is aan te raden om minstens drie weken te wachten vooraleer je op de deklaag loopt. Wil je hem toch eerder gebruiken, is het beter om planken op de chape te leggen om de druk te verdelen. 

Kan je deze lange wachttijden niet permitteren, kan je opteren voor een sneldrogende chape. Bij sommige sneldrogende chapes is het mogelijk om deze reeds na 3 à 4 uur te belopend. Het is soms zelfs mogelijk om deze na drie uur te betegelen met keramische tegels of natuursteen. Voor parket is het noodzakelijk om minstens 24 uur te wachten! 

Het is aangeraden een dieptevochtmeting te laten uitvoeren door de plaatser van de vloerbekleding alvorens over te gaan tot de plaatsing. Voor parket is het zeker cruciaal dat de chape voldoende droog is.