Keramiek

Keramische tegels zijn relatief dunne plakken keramisch materiaal in diverse vormen, afmetingen en diktes. Net als alle keramische materialen (servies, sanitair, …) zijn ze  gemaakt van een mengsel van klei, zand en andere natuurlijke substanties. De mengsels worden gemalen in de benodigde diktes, gedroogd tot een bepaalde vochtigheidsgraad, in de gewenste vorm gebracht en vervolgens (al of niet na een aantal applicaties) gebakken met temperaturen van 1000 tot 1250 graden afhankelijk van de gewenste type tegels.

Zoals alle keramische materialen zijn keramische tegels, hard, sterk, hygiënisch, makkelijk schoon te maken, niet ontvlambaar en vuurbestendig.

 

 

 

Bij bouwmaterialen Vinckier kan u de meest voorkomende types keramiektegels verkrijgen:


Drooggeperste gres ceram

Drooggeperste gres ceram wordt in de volksmond ook wel keramiek of gres ceram genoemd. Drooggeperste gres ceral wordt met behulp van geavanceerde technologie vervaardigd.

Geglazuurde tegels

Dankzij moderne research en technologie heeft de kwaliteit van de geglazuurde tegels een enorme vooruitgang geboekt. Geglazuurde tegels lijken steeds meer op natuursteen of zelfs parket maar steeds met het voordeel van een eenvoudiger onderhoud. Het is ook mogelijk om verschillende formaten door elkaar te plaatsen.

Gepolijste tegels

Enkele harde tegels zoals drooggeperste gres ceram en graniet komen in aanmerking om te polijsten. Bij het polijsten verdwijnt namelijk de harde slijtlaag waardoor de porositeit van de steen verhoogt. Hierdoor wordt de steen ook kwetsbaarder voor krassen. Om de kwaliteit van gepolijste tegels weer op peil te brengen, worden verharders aangebracht. Bijgevolg zijn de gepolijste tegels minder geschikt voor ruimtes waar veel beloop is.

Gerectifieerde tegels

Gerectifieerde tegels beschikken over dezelfde eigenschappen als drooggeperste gres ceram. Ze hebben meestal de uitstraling van marmer of natuursteen maar zonder de nadelen. Ze zijn maatvast en zo gemaakt dat deze met fijne voegen van 2 tot 3 mm kunnen geplaatst worden.

Getrokken gres tegels

Getrokken gres tegels heeft specifieke eigenschappen zoals zuurbestendigheid, schokvastheid, slijtvastheid en vorstbestendigheid. Hierdoor worden getrokken gres tegels veelal gebruikt op terrassen en in de industrie. 
Getrokken gres tegels zijn minder maatvast doordat ze natgeperst worden en in tunnelovens gebakken zijn. Hierdoor moeten getrokken gres tegels met brede voegen geplaatst worden. Door het plaatsen met bredere voegen worden getrokken gres tegels minder aangewend in de woningbouw maar meer aan zwembaden.

Terracotta tegels

Terracotta tegels of gebakken tegels zijn meestal gemaakt van gewone rode klei of gele bakklei. De porositeit van terracotta tegels is veel hoger. Hierdoor zijn terracotta tegels moeilijker in onderhoud en minder slijtvast. Door de gebakken tegels te bewerken met boenwas en aanpaste onderhoudsproducten worden ze waterdicht en worden de terracotta tegels makkelijker in onderhoud. Bovendien worden de terracotta tegels dankzij die extra behandeling warmer en dieper van kleur. 

Ook voor volgende keramische hulpstukken kan u bij Vinckier terecht:
  • Plinten en hoeken
  • Traptrede’s en bijhorende hulpstukken 
  • Vormstukken, bv voor zwembaden 
  • Strips en inlays